Játékszabályok

MIRŐL SZÓL A JÁTÉK?

A Cornhole vagy kicsit magyarosabban babzsák-dobálás egy elsősorban szabadtéri ügyességi játék.  A játékosok felváltva dobják saját babzsákjaikat két, egymástól megfelelő távolságra lévő táblára.

JÁTÉKTERÜLET

Helyezzük el a táblákat valami sima felületre, egymástól 27 láb távolságra (kb. 8,23 m). A játékot ketten vagy négyen játszhatjuk.

Válaszd ki, hogy melyik tábla melyik oldaláról akarsz dobni.

  • Négy játékos esetén csapattársad pontosan veled szemben fog dobni.
  • Két játékos esetén, ha a tábla bal oldaláról kezdesz dobni, akkor térfélcsere után sétálj egyenesen a másik táblához. Ekkor a tábla jobb oldaláról fogsz dobni.

tabla_elhelyezes

Ha minden világos, akkor válaszd ki melyik 4 zsákkal fogsz dobni, és hajrá!

A JÁTÉK

Döntsétek el ki kezdi a játékot. Felváltva dobjátok a zsákokat úgy, hogy ne lépjetek túl a tábla síkjánál. Ha belépsz, az aktuális zsákkal már nem dobhatsz.
Szintén hibának számít, ha dobás során a tábla először a talajt éri, és utána kerül a táblára. Ha ez történik, akkor a zsákot le kell venni a táblától. Ha a zsák a táblán van, de éri a talajt, szintén le kell vennünk.
Ha mind a 8 zsákot eldobták a résztvevők, adjuk össze a pontokat (pontozást ld. lentebb). Aki több pontot szerzett, az kezdi a következő kört.

PONTOZÁS ÉS GYŐZELEM

Miután mind a 8 zsákot eldobtuk, a következők szerint pontozunk. Amelyik zsák a táblán maradt, az 1 pontot ér. Amelyik a lyukba került, az 3 pontot ér. Számoljátok össze, kinek hány pontja van. Ha a pontok száma egyenlő, egyik csapat sem kap pontot.
Ha az egyik fél 5 pontot szerzett, a másik 3 pontot, akkor az első félnek lesz összesítésben 2 pontja és kezdi a következő kört.
Ha mindkét fél pl. 6 pontot dobott, nem kap senki pontot összesítésben. Aki az utolsó zsákot dobta, az kezdi a következő kört.
Egy játék akkor ér véget, ha valaki összesítésben eléri a 21 pontot, min. 2 pont különbséggel. A meccs megnyeréséhez 2 játékot kell megnyerni.

A szabályokat igazíthatjátok a saját ízlésetek szerint (pl. egy játék pont 21 pontig tart, ha túl sokat dobsz, visszamész 11 pontra VAGY bizonyos számú kört játszotok, és megnézitek kinek lesz az utolsó kör végén több pontja, stb.)

A GYAKORLAT

Mivel mi mindig különböző létszámban játszunk, ezért a szabályok a játékokat és a pontok számát tekintve változnak. Nézz át erre az oldalra, összegyűjtöttem pár lehetőséget példa gyanánt.

LETÖLTHETŐ SZABÁLYZAT

Ez a dokumentum tartalmazza a szabályok összefoglalását.
Az eredeti, angol nyelvű dokumentum a www.cornhole.com oldalról származik és itt található.

Töltsétek le bármelyiket és nyomtassátok ki, hogy mindig kéznél legyen. 🙂